blinddoek voor rechtspraak zonder aanzien des persoons, weegschaal de afweging en zwaard voor het recht
blinddoek voor rechtspraak zonder aanzien des persoons, weegschaal de afweging en zwaard voor het recht

Gerechtshof Amsterdam

bezoekadres Gerechtshof Amsterdam:

IJdok 20

1013 MM  Amsterdam

 

Correspondentie- of postadres:

Postbus 1312

1000 BH  Amsterdam

telefoonnummer: 088 361 1110

 

Twitter: #hofamsterdam

E-mail: voorlichting-hof-amsterdam@rechtspraak.nl

 

Openingstijden: ma - vr van 8:30 tot 17:00 uur (feestdagen gesloten)

 

Algemene informatie over het Gerechtshof Amsterdam:

Het gerechthof Amsterdam is onderverdeeld in vier sectoren.

Te weten:

 1. handelssector
 2. familiesector
 3. belastingsector
 4. •strafsector

Elke sector van het gerechtshof behandelt het hoger beroep tegen uitspraken van rechtbanken.

 

Er zijn vijf gerechtshoven in Nederland, waaronder het gerechtshof Amsterdam. Het werkgebied van het gerechtshof Amsterdam omvat vier arrondissementen (werkgebieden). Te weten de arrondissementen Alkmaar, Amsterdam, en Haarlem (provincie Noord Holland) en het arrondissement Utrecht (provincie Utrecht). Hierop vormen de familiezaken, handelszaken en strafzaken diein eerste aanleg door de rechtbank Utrecht zijn berecht (en de artikel 12 Sv-zaken) een uitzondering. Zij worden thans (in hoger beroep) behandeld door het gerechtshof Arnhem, in plaats van door het gerechtshof Amsterdam.

 

Bij het Amsterdamse gerechtshof worden ook behandeld:

 • de notariszaken door het Notarièle tuchtkamer (handelssector)
 • specifieke zaken door de Ondernemingskamer (handelssector)
 • klaagschriften ex art. 12 Strafvordering door de strafsector.

 

Nadere regels omtrent het gerechtshof Amsterdam zijn vastgelegd in de artikelen 60 tot en met 66 van de Wet op de Rechterlijke Organisatie.

De algemene landelijke pagina’s op Rechtspraak.nl geven meer informatie over het functioneren van gerechtshoven en het Nederlandse rechtssysteem.

 

Klik HIER voor meer informatie: Gerechtshof Amsterdam

 

 

 

 

Gebouwen

De sectoren en stafafdelingen van het gerechtshof Amsterdam zijn ondergebracht in verschillende panden in Amsterdam, waarvan alleen het Paleis van Justitie toegankelijk is voor het publiek:

•strafsector en alle zittingszalen: Paleis van Justitie, Prinsengracht 436

•belastingsector en ondernemingskamer: Prinsengracht 691

•familiesector, handelssector, stafdiensten en gerechtsbestuur: Singel 542

Het gerechtshof en ressortsparket Amsterdam hebben hun huisvesting op het Wester-IJdok, dat in de zuidoosthoek van het Westerdokseiland  gedeeltelijk in het IJ ligt.

 

Vervoer vanaf station CS naar het Paleis, Vriesland en Muntstaete

Openbaar Vervoer

 • Paleis van Justitie + pand Vriesland: vanaf station CS met tramlijn 1, 2 en 5 halte Prinsengracht.
 • Pand Muntstaete: vanaf station CS met tramlijn 1, 2, 5 (halte Koningsplein) of tramlijn 4, 9, 14, 16, 24 of 25 (halte Muntplein). Vanaf het Centraal Station is het ongeveer 15 - 25 minuten naar Muntstaete lopen en 20-30 minuten naar het Paleis van Justitie.

Per Auto naar Paleis van Justitie

 • Vanuit Rotterdam / Den Haag A10 (Ringweg) U neemt de A10 richting Coentunnel. U neemt de afslag 5 106, Osdorp, U slaat rechtsaf en volgt de S106 (Lelylaan, Surinamestraat, Overtoom); Aan het eind van de Overtoom rechtsaf de Stadhouderskade op. Na ongeveer 150 meter aan de rechterkant is de parkeergarage Byzantium. Vandaar is het ongeveer 5 minuten lopen naar het Paleis. Op het Raamplein is een betaald parkeerterrein.
 • Vanuit Utrecht. U neemt de ringweg zuid A10. Bij afslag 5 109 RAI slaat u rechtsaf; U volgt de S109 (Europaboulevard, Europaplein, Scheldeplein, Wielingenstraat, Diepenbrockstraat, Stadionweg, Hobbemakade); aan het eind van de Hobbemakade linksaf de Stadhouderskade op. Na ± 50 meter, na passeren ingang Vondelweg vindt u links parkeergarage Byzantium in zijstraat (Tesselschadestraat). Vandaar is het ongeveer 5 minuten lopen naar het Paleis.  Op het Raamplein is een betaald parkeerterrein.

Parkeermogelijkheden

Parkeren in de omgeving is nauwelijks mogelijk. Op de gracht is beperkte betaalde parkeerruimte. U kunt ook de auto parkeren in de buurt van station Zuid / WTC en dan tramlijn 5 nemen richting CS, uitstappen op de Prinsengracht.