blinddoek voor rechtspraak zonder aanzien des persoons, weegschaal de afweging en zwaard voor het recht
blinddoek voor rechtspraak zonder aanzien des persoons, weegschaal de afweging en zwaard voor het recht

Gerechtshof Leeuwarden

bezoekadres gerechtshof Leeuwarden

(inzake zittingen)
Paleis van Justitie:

Wilhelminaplein 1

8911 BS  Leeuwarden

 

correspondentieadres of postadres:

Postbus 1704

8901 CA  Leeuwarden

 

telefoonnummer: 088 - 361 8181

Twitter:  #HofLeeuwarden

 

Openingstijden: ma - vr 8:30 - 17:00 uur (gesloten op feestdagen)

 

ALGEMENE INFO

Hebt u vragen over uw zaak?

Iedere afdeling van het gerechtshof heeft een eigen administratie (griffie)

Hebt u vragen over uw zaak neem dan contact op met de griffie

De griffies zijn geopend van 08.30 – 17.00 uur (de griffies van de strafsector zijn tot 16.30 uur geopend)

 

Let op: u kunt niet mailen met het gerechtshof over uw zaak!

 

Wat doet het gerechtshof?

Als u het niet eens bent met een beslissing van de rechtbank kunt u deze beslissing aanvechten bij een gerechtshof. Dit heet in hoger beroep gaan. Het gerechtshof kijkt opnieuw naar de zaak en neemt een beslissing. Deze beslissing kan afwijken van de beslissing van de eerste rechter.

Het gerechtshof Leeuwarden behandelt zaken in hoger beroep van de rechtbanken Assen, Groningen, Leeuwarden en Zwolle-Lelystad.

 

Voor welke zaken moet u bij het gerechtshof zijn?

Het gerechtshof behandelt:

•als strafrechter de strafzaken, de klachten over de beslissing van de officier van justitie om een strafbaar feit niet te vervolgen (beklagzaken) en het hoger beroep tegen verkeersboetes van het CJIB (mulderzaken)

•als burgerlijke rechter de civiele zaken (dagvaardingszaken en rekestzaken)

•als belastingrechter de belastingzaken

 

Waar moet ik zijn?

De zittingen van het gerechtshof worden gehouden in het Paleis van Justitie aan het Wilhelminaplein in Leeuwarden. De meeste medewerkers van het gerechtshof hebben hun kamer in het Hofkwartier aan het Zaailand. Dit is op loopafstand van het Paleis van Justitie.

 

Hoe behandelt het hof een zaak?

Het gerechtshof bekijkt de zaken van de rechtbank opnieuw. Meestal behandelt het gerechtshof de zaak met drie rechters. Dit wordt een meervoudige behandeling genoemd. Als de zaken door één rechter worden behandeld heet dit een enkelvoudige behandeling. Bij het gerechtshof heten rechters raadsheren, ook als het vrouwelijke rechters zijn. De beslissingen van het gerechtshof worden arresten of beschikkingen genoemd en in belastingzaken heten ze uitspraken. Dit is anders dan bij de rechtbank. Een beslissing heet daar vaak een vonnis of een beschikking. Hoe een procedure bij het gerechtshof verloopt hangt af van het soort zaak

 

 

 

 

Routebeschrijving naar Gerechtshof Leeuwarden

Het gerechtshof Leeuwarden is gehuisvest op twee locaties in het centrum van Leeuwarden:

  • Het Paleis van Justitie aan het Wilhelminaplein 1
  • Hofkwartier aan het Zaailand 106.

 

Het Paleis van Justitie en het Hofkwartier vindt u in het centrum van Leeuwarden, op loopafstand van elkaar. Beide gebouwen zijn zowel per openbaar vervoer als per auto goed bereikbaar.

Er is voldoende parkeergelegenheid in de directe omgeving. De dichtstbijzijnde parkeergarage (parkeergarage "Zaailand") bevindt zich tegenover het Paleis van Justitie en het Hofkwartier. Er kan alleen tegen betaling worden geparkeerd. Aan het Zaailand zijn een aantal invalidenparkeerplaatsen.

Looproute vanaf het station (ca. 5 minuten)

Vanuit het station komende steekt u de weg over en loopt via de Sophialaan rechtdoor. Volg deze weg over het water, de Prins Hendrikstraat in. Ter hoogte van de eerstvolgende kruising ziet u links het Paleis van Justitie. Als u bij deze kruising rechtsaf gaat komt u aan het einde van het Wilhelminaplein uit bij het Hofkwartier (Zaailand 106).

Per auto

Volg de borden P-Route (zie de zwarte pijlen in het routekaartje), en parkeer uw auto in parkeergarage "Zaailand". Bij het verlaten van de parkeergarage staat u op het Wilhelminaplein. Met aan de westkant het Paleis van Justitie (19e eeuws gebouw met pilaren, Wilhelminaplein 1) en aan de zuidkant het Hofkwartier (gebouw met carillon en klok aan de gevel, Zaailand 106). U kunt parkeren in de parkeergarage "Zaailand" onder het Wilhelminaplein.